Duurzaamheid | Circulariteit

Duurzaamheid zit al lang in de cultuur van Beddeleem gebeiteld en zit verankerd in onze missie, onze visie én onze waarden. Vandaag, nog meer dan 30 jaar geleden, weten we dat met respect omgaan met onze omgeving, grondstoffen en mensen cruciaal is. Niet alleen voor onze planeet en welzijn, maar ook om als bedrijf bestand te blijven tegen toekomstige uitdagingen.

We wachten hiervoor niet op het voorbeeld van anderen, maar proberen hierin steeds voortrekker te zijn door innovaties en onderzoek. We dagen onszelf graag uit!

Circulaire economie

Duurzaam bouwen wordt vaak herleid tot energiezuinig bouwen. Een doordacht gebruik van materialen is echter - op lange termijn-  minstens even belangrijk om onze voetafdruk verder te verminderen. Daarom is circulair bouwen, in al zijn facetten, de toekomst van de bouwindustrie. Als duurzaam bedrijf wil Beddeleem de principes van de circulaire economie maximaal toepassen en de circulariteit van zijn producten garanderen. Hoe we dit doen? Daar lees je hieronder meer over.

Download ook onze brochure Duurzaamheid & Circulariteit

B CIRCULAR

Hou de cirkel zo klein mogelijk

RETHINK - doordacht productontwerp - designed to dissassemble 
Om circulariteit mogelijk te maken is in eerste instantie een slim ontwerp nodig. Dit start voor Beddeleem bij het productdesign. We voldoen aan de internationale Cradle to Cradle certificering, welke onder meer inzet op Product Circularity en houden bij het ontwerp dus rekening met de fase na het gebruik waardoor de levensduur van het product verlengd wordt.

Onze verplaatsbare wanden bijvoorbeeld zijn een écht circulair product. Dit bewijzen we al meer dan 20 jaar met onze Service na verkoop. De modulaire opbouw van onze wanden en bijbehorende deuren en ramen maken zowel de montage als de demontage en het hergebruik zeer eenvoudig.

REFUSE SINGLE USE - ontwerpverantwoordelijkheid 
Een verplaatsbare BEDDELEEM-wand is ontworpen om te verplaatsen en te blijven verplaatsen. Zo simpel is het eigenlijk. De verbindingen zijn mechanisch en dus omkeerbaar, de elementen zijn onderling 100% uitwisselbaar, dus ook glaswand en volle wand of deuren. Het is een modulair systeem.

De modulariteit, verplaatsbaarheid, performante akoestische en mechanische prestaties worden als sinds 2001 jaarlijks geattesteerd door de Franse CERFF associatie.
Niet alleen het product moet slim ontwikkeld zijn, maar ook het gebouw. Hier ligt ook een belangrijke taak voor de architect of inrichter. Kies voor circulaire producten gemaakt op een verantwoorde wijze. B Circular.

REUSE | RETURN | REPAIR - circulair gebruik : herplaatsen met dezelfde componenten 
Beddeleem Circulair en Service na Verkoop. Bij (her)inrichting kunnen zoveel mogelijk bestaande modules of componenten (panelen, structuur, isolatie, enz.) worden hergebruikt en enkel waar nodig worden aangevuld met nieuw materiaal. Nu kan voor nieuwe projecten ook gekozen worden uit het Beddeleem Circulair gamma.
Elk dossier krijgt een uitgebreide As-Built en sinds kort zijn naast onze BIM-elementen ook onze elementen beschikbaar in een database in Madaster. Via deze materialendatabank willen we het hergebruik in de toekomst nog beter faciliteren. Ook renting en leasing zijn mogelijk. De meest geschikte oplossing wordt steeds projectmatig geanalyseerd met de klant.

REMAKE | REFURBISH - Upcyclebare systeemwanden 
Onze wandsystemen maken gebruik van een haaksysteem waarmee de verschillende componenten verbonden worden. Er wordt bij de montage geen gebruik gemaakt van lijmen en siliconen. Hierdoor zijn onze wandsystemen eenvoudig te monteren en hebben ze in hoge mate een ontwerpvrijheid en aanpasbaarheid.
Niet onbelangrijk in circulariteit: de systeemwanden van Beddeleem zijn upcyclebaar. Ze kunnen aangepast worden aan nieuwe eisen inzake akoestiek, hoogte, look-and-feel,… . Een ander voorbeeld is het herwerken van gerecupereerde topbladen van kantoormeubilair. 

RECYCLE - verwerken naar nieuwe grondstoffen 
De omkeerbare verbindingen (bouten, schroeven, vijzels, kliksystemen) van alle onderdelen van het product kunnen, op het einde van de levensduur van de wand, zonder schade toe te brengen ongedaan gemaakt worden.
Zo kunnen de componenten eerst elk afzonderlijk opnieuw ingezet of verwerkt worden en uiteindelijk op het einde van hun individuele levensduur gerecycleerd worden tot een nieuw gelijkwaardig basisproduct (aluminium, spaanplaat, staal, glas, rotswol, gipskarton,…). De uitsortering gebeurt op de werf of via ons uitgebreid recyclagepark, de verwerking ervan extern. Deze basisproducten kunnen we bij Beddeleem dan opnieuw toepassen voor nieuwe wandsystemen en zo is deze laatste cirkel ook gesloten.

 

European Green Deal
Onze gezamenlijke voetafdruk verminderen gebeurt niet alleen hierdoor. Op alle vlakken zoeken we continu naar verbetering. Wist je dat Beddeleem het 1e Belgische CO2-neutrale bouwbedrijf is? Onze productie, transport, kantoren, … voegen geen CO2 toe in de keten. We voeren onze filosofie ook door in de keuze van onze partners en leveranciers en willen zo samen het verschil maken.

Op naar 2050!

 

scroll to top