Het Pachéco-gebouw

Eind 2018 trokken de asieldiensten weg uit het WTC-II gebouw aan het Noord station. Ze namen hun intrek op 3 andere locaties, 2 daarvan werden in 2018 in sneltempo gerenoveerd door Beddeleem nv.

In het Klein Kasteeltje bevindt zich nu het aanmeldloket. In het Pachéco-gebouw, vlakbij de Financietoren, worden de asielzoekers uitgenodigd voor een eerste gesprek. Voor het onderzoek ten gronde worden ze uitgenodigd in het Eurostation-gebouw aan het Zuidstation.  

Dienst Vreemdelingenzaken

Van januari tot november 2018 liet de Regie der Gebouwen de nodige werken uitvoeren in het gebouw om te beantwoorden aan de behoeften van de Dienst Vreemdelingenzaken.

De grote uitdaging was de timing: de werken moesten absoluut beëindigd worden tegen oktober 2018 om het personeel van de Dienst Vreemdelingenzaken de nodige tijd te geven om te kunnen verhuizen.

Algemeen aannemer

Beddeleem fungeerde als algemeen aannemer voor de afwerking inclusief de aanpassing van de speciale technieken (THV Beddeleem nv – Les entreprises Louis De Waele sa).

In het gebouw is de volle systeemwand JB 2000 gecombineerd met de glaswand JB 4000. Dezelfde wanden komen terug bij de bubbels JB QBE die passen in het new way of working verhaal. Hiervoor zijn er ook op elk verdiep lockers om persoonlijke spullen in op te bergen. Naast de systeemwanden werden er ook nieuwe vaste wanden, binnenschrijnwerk en deuren geplaatst. De technieken zijn ingewerkt in de verhoogde vloeren en klimaatplafonds zorgen voor een aangename werkomgeving.

Inrichtingswerken

Het gebouw is opgebouwd uit 12 verdiepingen, een gelijkvloers en 3 ondergrondse verdiepingen. De verschillende verdiepen zijn volledig heringericht en aangepast aan de new way of working. De ondergrondse verdiepingen en het gelijkvloers kregen een volledige facelift die gepaard ging met ruwbouwwerken en de volledige vernieuwing van de elektrische en de HVAC-installaties.

Ondergrondse verdiepingen

De eerste ondergrondse verdieping is ingericht met een voorbehouden ingang voor de asielaanvragers. Zij worden opgevangen in een grote wachtzaal waar alle nodige faciliteiten beschikbaar zijn: sanitaire voorzieningen, speelruimte voor de kinderen, rooklokaal, bagagelokaal, dispatching en scanningsysteem.

Gelijkvloerse verdieping

Op het gelijkvloers bevindt zich de indrukwekkende inkomhal van het gebouw. Hier bevinden zich eveneens de grootste vergaderzaal van het gebouw en de cafetaria van het personeel.

Inrichting van de verdiepingen

Op de eerste verdieping zijn een perszaal en vergaderzalen ingericht voor de vergaderingen met externe genodigden. Een van deze zalen beschikt over een mobiele wand, waardoor de ruimte van de zaal anders ingericht kan worden in functie van de behoeften.

De 2de tot en met de 12de verdieping zijn grondig heringericht en aangepast zodat het personeel van de Dienst Vreemdelingenzaken over moderne werkruimtes beschikt. Door het principe van de new way of working te volgen, zijn de kantoorruimtes voortaan flexibel en dynamisch, ter bevordering van de mobiliteit binnen het gebouw. Circa 900 volledig gemoderniseerde werkposten worden ter beschikking gesteld.

Bronnen:
Regie Der Gebouwen
http://www.regiedergebouwen.be/nl/projects/dienst-vreemdelingenzaken, geraadpleegd op 16/01/2019
Temmerman, M (2018). Vrt NWS
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/12/03/asieldiensten-verhuizen-naar-uiteenliggende-plaatsen-in-brussel/, geraadpleegd op 16/01/2019

scroll to top