Systeemwanden JB 4000 en JB PURE van Beddeleem: als enige in wereld 'Cradle to Cradle Certified® Silver'

Beddeleem gaat mee in de “Cradle to Cradle®” filosofie en haalt zijn eerste slag binnen met de wanden JB 4000 en JB PURE. Deze systeemwanden zijn als enige in Europa Cradle to Cradle Certified® Zilver. Cradle to Cradle® is een model dat producten zo ontwerpt dat ze van begin tot eind veilig en herbruikbaar zijn.

Dit certificaat betekent voor onze klanten dat ze door het gebruik van onze wanden bij een “LEED” project tot 2 punten extra kunnen verdienen. Ook bij “BREEAM-NL” projecten kan men extra punten verdienen in de hoofdstukken ‘Bouwmaterialen’ en ‘Onderbouwde herkomst van materialen’ door het gebruik van Cradle to Cradle Certified® producten.

Beddeleem streeft ernaar om in de toekomst nog meer producten te laten certificeren. Zowel door bestaande producten aan te passen als door rekening te houden met de principes bij het ontwerpen van nieuwe producten.

Circulaire economie

“Afval is voedsel” is de slagzin van de Cradle to Cradle® filosofie die draait rond de circulaire economie. Cradle to Cradle Certified® is een programma dat producten en materialen beoordeelt op verschillende aspecten: het gebruik van gezonde materialen, het hergebruik van deze materialen, het gebruik van hernieuwbare energie, verantwoord waterbeheer en de sociale rechtvaardigheid en ethiek van een bedrijf. Elk aspect wordt apart bekeken en krijgt een score van basis, brons, zilver, goud of platina.

Van begin tot eind veilig en herbruikbaar

Cradle to Cradle® is een nieuw businessmodel met als streefdoel: producten zo te ontwerpen dat ze van begin tot eind veilig en herbruikbaar zijn. Dat vraagt om een geheel nieuwe samenwerking tussen leverancier, producent, gebruiker en verwerker. Cradle to Cradle® is bijgevolg een strategie voor product- en procesinnovatie waarin het sluiten van materiaalkringlopen centraal staat. Het is de uitdaging om producten te ontwikkelen die veilig en gezond zijn voor mens en milieu, en die bovendien na gebruik volledig tot waardevolle grondstoffen te ontmantelen zijn of juist afbreekbaar zijn in de biosfeer.

De huidige methoden voor duurzame productontwikkeling richten zich op het beperken van de schadelijkheid van het product. Het product wordt hier gezien als de keten van ontstaan, gebruik en afdanking (hergebruik en stort). De centrale gedachte van de Cradle to Cradle® filosofie is dat alle gebruikte materialen na hun leven in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product. Dit zonder kwaliteitsverlies. Deze kringloop wordt bedoeld met het motto: “Afval is voedsel”.

‘Beddeleem gaat daar in mee en werkt mee aan een circulaire economie. We streven ernaar om geen afval te hebben na de levenscyclus van een product. In een circulaire economie worden de materialen maximaal gerecycleerd en opnieuw ingezet bij het maken van nieuwe producten. Hiervoor volgt Beddeleem tijdens het ontwerpproces de ‘Cradle to Cradle Certified® Product Standard’. 

Cradle to Cradle® draait rond de volgende 5 criteria:

Gezonde materialen

Een gezond product begint bij de basis. Weten wat de chemische ingrediënten zijn van elk materiaal is dan ook onze eerste bekommernis. Zo maken onze wanden optimaal gebruik van gerecycleerd aluminium en duurzaam glas. Alle onderdelen worden één voor één onder de loep genomen en gecontroleerd op de toevoeging van schadelijke stoffen. Waar niet correct, worden deze vervangen door een duurzamer alternatief.

Hergebruik van materialen

Ons productie- en werfafval (zoals bvb aluminium) wordt in ons eigen afvalpark gesorteerd en kan later worden gerecycleerd tot nieuwe basismaterialen. Bij het lakken wordt voor 98% van het poeder zelf gerecupereerd, de overige 2% krijgt een nieuw leven in onder andere Gore-Tex kledij. 

Hernieuwbare energie

We werken aan een toekomst waarin alle productie wordt aangedreven door 100% duurzame, hernieuwbare energie. Zo wekt de fotovoltaïsche installatie van Beddeleem jaarlijks zo’n 950000 kWh op. De gerecupereerde wandpanelen krijgen een 2de leven door de verwerking in een biocentrale die jaarlijks 51000 gezinnen van groene stroom voorziet.

Waterbeheer

Bij Beddeleem beheren we proper water als een kostbare hulpbron en een essentieel mensenrecht. Daarom beschikken we mede over onze eigen waterzuiveringsinstallatie.

Sociale rechtvaardigheid en bedrijfsethiek

Producten en processen worden zo ontworpen dat materialen beschikbaar blijven voor de mens en zijn natuurlijke omgeving.

 

scroll to top