Eurostation

Eind 2018 trokken de asieldiensten weg uit het WTC-II gebouw aan het Noord station. Ze namen hun intrek op 3 andere locaties, 2 daarvan werden in 2018 in sneltempo gerenoveerd door Beddeleem nv.

In het Klein Kasteeltje bevindt zich nu het aanmeldloket. In het Pachéco-gebouw, vlakbij de Financietoren, worden de asielzoekers uitgenodigd voor een eerste gesprek. Voor het onderzoek ten gronde worden ze uitgenodigd in het Eurostation-gebouw aan het Zuidstation.  

Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen

Ook dit gebouw werd ongeveer in dezelfde periode door de Regie der Gebouwen deels gerenoveerd. Het gebouw is opgedeeld in meerdere blokken, die door verschillende instellingen gebruikt worden. Het CGVS maakt gebruik van een aantal verdiepingen van de blokken C, D en E van het gebouw.

Algemeen aannemer

Ook hier fungeerde Beddeleem als algemeen aannemer voor de renovatie van de totale afwerking inclusief aanpassing van de technieken. Naast de volle systeemwand JB 2000 en de glaswand JB 4000, werd ook de brandwerende glaswand JB FIREGLASS geplaatst. Het nieuwe werken is ook hier van toepassing en daar horen opnieuw een heel aantal lockers bij. Op verschillende plaatsen zijn ook deuren, binnenschrijnwerk en nieuwe vaste wanden geplaatst.

Gelijkvloers

Op het gelijkvloers zijn er onthaalloketten, wachtzalen en aangepaste voorzieningen voorzien. Er zijn ook veiligheidssassen, kantoren en vergaderzalen ingericht. Een deel van het gelijkvloers is grondig heringericht: afbraakwerken, nieuwe wanden uit metselwerk, ondervloer en betegeling, verlaagde plafonds, … 

Verdiepingen

De wanden werden verwijderd zodat de kantoren heringericht konden worden volgens het principe van de new way of working. De verhoogde vloeren kregen een nieuwe afwerking, tapijt of pvc-bekleding. Tijdens de renovatie is er reeds rekening gehouden met de noden van potentiële huurders zodat er in de toekomst weinig aanpassingen nodig zijn.

In het blok C zijn er tussenwanden geplaatst om er een groot aantal verhoorlokalen in te kunnen onderbrengen.

Bronnen:
Regie Der Gebouwen
http://www.regiedergebouwen.be/nl/projects/eurostation, geraadpleegd op 16/01/2019
Regie Der Gebouwen

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/12/03/asieldiensten-verhuizen-naar-uiteenliggende-plaatsen-in-brussel/, geraadpleegd op 16/01/2019

scroll to top