Dynamisch werken met zit-sta tafel 'JB DESK 04'

Dat onvoldoende lichaamsbeweging ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt is al geruime tijd bekend.  Nog vrijwel onbekend bij het grote publiek is dat langdurig achtereen zitten eveneens gezondheidsrisico’s kent, onafhankelijk van het feit of iemand voldoende sport of beweegt. 

In een maatschappij waarin we steeds vaker worden verleid om langdurig te zitten, zowel op het werk als thuis, vormt dit een probleem dat de aandacht vraagt van beleidsmakers, werkgevers, werknemers en professionals in preventie en zorg. Zitten wordt dan ook beschouwd als het nieuwe roken.

Met name ons werk, vroeger een belangrijke bron van lichaamsbeweging, is in vele sectoren een bron van bewegingsarmoede geworden.  Op lange termijn brengt dit de nodige kosten met zich mee op het vlak van gezondheidszorg en minder fitte en gemotiveerde werknemers.  Om het langdurig zitten te verminderen zijn kleine beweegmomenten wenselijk waarbij de beenspieren in actie komen. 

Een eerste stap in het verstandiger omgaan met onze arbeidstijd is het inlassen van voldoende ‘zit-stops’.  Probeer bijvoorbeeld elke 30 minuten minstens éénmaal recht te staan.  Naast deze simpele handeling kunnen we binnen onze werksetting ook proberen om staand te vergaderen, koffiecorners in te richten met hoge tafels, trapgebruik te stimuleren, de ‘tweede’ dichtstbijzijnde printer te nemen en vuilnisemmers in de verste hoek van het bureel te plaatsen.
Beddeleem kan dit concept versterken met onder andere een ZIT/STA tafelprogramma onder de noemer ‘JB DESK 04’.  Deze tafels voldoen aan de norm EN 527-1, wat in hoofdzaak wil zeggen dat de gebruiker de hoogte van het werkblad kan instellen tussen 650 mm en 1250 mm. Dit maakt zittend en staand werken mogelijk met hetzelfde meubel. Deze hoogteverstelling gebeurt via een druk op de knop (elektrische verstelling).  Het JB DESK 04 programma bestaat zowel in enkele als in dubbele uitvoering en kan worden aangevuld met specifieke kabelmanagementopties afgestemd op het ZIT/STA verhaal.

scroll to top